Vörös-tenger víz alatti múzeuma, Aqaba

Télen is balzsamos időjárásával (25 °C körül) Aqaba, Jordánia állandó „vízi játszótere”. Vízalatti, tengeri élővilága, az aqabai öböl kristálytiszta vize a lehető legjobb feltételeket teremti a búvárkodásra.

A kiállítás “új típusú” múzeumi élményt kínál az idelátogató búvárok számára. Védett elhelyezkedésének köszönhetően áramlásra nem kell számítania a búvároknak, így viszontagságok nélkül lehet felfedezi az egykoron használt harcászati eszközöket.

A normál zátonymerülések is élményt nyújtanak, színes korallfalak és a Vörös-tengerre jellemző színes élővilág várja a búvárokat.

Jordánia 2019-ben nyitotta meg a világ első víz alatti katonai múzeumát Akaba partjainál. A 19 elsüllyesztett harcászati eszköz közt találunk több katonai járműveket, harckocsikat, csapatszállítókat és egy helikoptert.

A helyszín a maga 15-20 méteres mélységével lehetőség nyújt az élménymerülésre akár már a kezdő búvárok számára.

1982 júliusában érkezett meg a Aqaba kikötőjébe a Cedar Pride hajó. Augusztus 2-án a gépházban tűz ütött ki, ami gyorsan átterjedt a lakóhelyiségekre is. A hajó sokáig úszó roncs maradt, míg 1985-ben a partól nem messze elsüllyesztették a búvárok számára. A jó állapotban fennmaradt hajó Jordánia egyik leghíresebb merülőhelyévé vált az évek során.