Királyok útja

Ha vetünk egy pillantást Jordánia térképére, láthatjuk, hogy délről három út kapcsolódik a fővároshoz. A középső, a Királyok útja, melyet már 5000 évvel ezelőtt is használtak Amman és Aqaba között. Ez az út nyújtja jelenleg a legtöbb látnivalót útközben az idelátogatók számára. A fővárostól alig harminc kilométert kell autózni dél felé, hogy elérjük Madabát, ahol a Szent György-templomban újabb csodára lelünk.

A további utunk során útba ejtjük a Nebó-hegyet, ahol Mózes megpillantotta az Ígéret földjét. A csúcsról kilátás nyílik a Szentföldre, északon pedig a Jordán folyó völgyére. A hegytetőn épített Mózes Emlék Templomban i.sz. 530 körüli mozaikokkal is találunk.

Továbbhaladva dél felé elérkezünk Kerakba, ahol meglátogatjuk az egyik legnagyobb Keresztes Várat melyet a Szentföldön valaha építettek. Az 1140-es években épített kő vár a nagy szerepet játszott a 2005-ös Mennyei királyság című filmben is.

A 19. században itt épülő ortodox templom munkálatai közben leltek rá a 16×6 méteres, kétmillió színes kőből összerakott mozaik térképre, mely a Közel-Kelet legkorábbi időszakából, a 6. századból maradt fenn. A térképen szerepel Jeruzsálem és Alsó-Egyiptom is. A közelben lévő Régészeti Parkba látogatva még közelebb kerülhetünk a letűnt Római korhoz és további mozaikrészleteket fedezhetünk fel.

Újabb érdekesség az útunk során, Jordánia “Grand kanyon”-ja. Wadi Al Mujib folyó medre ámulatba ejtő látványt biztosít egész évben. A 70 km hosszúságú folyó körülbelül 420 méterrel a tengerszint alatt torkollik a Holt-tengerbe. Napjainkban a világ legalacsonyabb természetvédelmi területeként tartják számon ezt a földöntúli tájat. Sajnos mi csak egészen rövid időt töltünk itt az útunk során.